Orkdal IL > HOVEDLAG > Minnene om æresmedlemmet vil alltid være med oss

Minnene om æresmedlemmet vil alltid være med oss

19.01.2022

Det var med stor sorg at alle vi i Orkdal Idrettslag mottok meldingen om at Nils Arne Eggen er død. Nils Arne var æresmedlem i Orkdal Idrettslag. Han startet sin fotballkarriere allerede som 15-åring i Orkdal IL. Debuten for Rosenborg fikk han som 18-åring våren 1960. Samme år vant Nils Arne cupen for RBK. Etter spillerkarrieren i Rosenborg og Vålerenga, som også inneholdt 29 landskamper, startet Nils Arne på det som ble en fantastisk trenerkarriere. Årene som trener inneholdt også en periode i Orkdal IL på 80-tallet, før Nils Arne flyttet til Moss, hvor han i løpet av to år løftet østfoldingene til seriegull i Norge.

Nils Arne OIL 01Det var ikke bare som fotballspiller at Nils Arne Eggen gjorde seg bemerket. Han var også en god skihopper for Orkdal IL i tidlig alder, og han hadde et godt forhold til anlegget vårt i Knyken. På bildet snakker Nils Arne til mange av de frivillige som har bidratt under arbeidet med Nye Knyken skisenter. Dette skjedde under en fest for dugnadsfolket i Knyken høsten 2011. Æresmedlem Nils Arne holdt et foredrag om OIL og idrettslagenes opprinnelse i Orkdalen. Han fortalte om hvordan idrettslag i grendene slo seg sammen i større idrettslag og etter hvert favnet flere idretter. Nils Arne var ekstremt kunnskapsrik, og han var veldig opptatt av sine egne røtter som Fannresmbøgg og Orkdaling. Nils Arne startet helt tilbake på 1870-tallet da Orkdal Tråvklubb ble stiftet. Han kom etter hvert inn på Knyken og hvordan Knyken ble stedet for ski og skihopp på 1930-tallet. Nils Arne var imponert over at vi fortsatt kan se at frivillighet og fellesskap preger idrettslagene i dalføret. Nils Arne var skikkelig på hjemmebane blant sine egne i Orkdal Idrettslag. Han kjente nok bortimot alle som følte en tilknytning til Orkdal Idrettslag og Knyken skisenter. Og om han ikke kjente dem; så viste han interesse for å bli kjent. Nils Arne sa alltid; En gang orkdaling - alltid orkdaling. 

Eggens trenerskole

Med sine 729 kamper som hovedtrener i Rosenborg har Nils Arne Eggen over 500 kamper mer enn nestemann på lista, som er Kåre Ingebrigtsen med 182 kamper.

Nils Arne Eggen var hovedtrener i Rosenborg i seks perioder. Han tok over roret første gang i 1971, et år hvor Rosenborg vant The Double. Han ledet laget ut 1972-sesongen. Deretter var han tilbake et halvår i 1976. Neste periode var fra 1978-1982. Så kom starten på storhetstiden. Da var Nils Arne trener fra 1988-1997. Deretter hadde han et opphold på ett år, før han ledet laget igjen fra 1999-2002. Nils Arne Eggens siste periode som trener i Rosenborg var da han tok over etter Erik Hamrèn i 2010, og ledet laget til seriegull. 

Under Nils Arne Eggen som trener har Rosenborg blant annet vunnet mot lag som Real Madrid, Valencia, AC Milan, Borussia Dortmund og Olympiakos. Nils Arne ga oss alle troen på at det umulige var mulig, også innen fotball. 

GodfotenI 2014 ble Nils Arne Eggens plass navnsatt av Trondheim kommune utenfor Lerkendal stadion. Orkdal Idrettslag var selvfølgelig tilstede for å hedre sitt æresmedlem. På Fannrem står minnet fra Nils Arnes filosofi om Godfoten. Vi må se etter det som er bra, og prøve å forsterke det. Man kan ikke fokusere mest på det som en er dårlig på. Man er god først når man klarer å gjøre andre gode.

Nils Arne 01Orkdal Idrettslag har fotballsamarbeid med Orkla Fotballklubb. Da OFK måtte starte litt på nytt i 2011 var Nils Arne en viktig bidragsyter. Uten Nils Arne sin kunnskap, sitt engasjement og sin positive holdning hadde ikke Orkla Fotballklubb vært det som klubben er i dag. Nils Arne var trener for Orkla Fotballklubb i perioden 2011-2016, og han har vært mentor for klubben i årene etter det. 

Nils Arne Eggen var en stolt Orkdaling, og etter hvert Orklending. I desember 2020 ble han tildelt den historiske første kulturprisen i den sammenslåtte kommunen Orkland. Selv om Nils Arne skapte store opplevelser med Rosenborg i Europa beholdt han alltid tilknytningen sin til Orkdal og Orkdal Idrettslag. Han framsnakket sine røtter, og glemte aldri hvor han kom fra. Vi i Orkdal Idrettslag kommer aldri til å glemme deg Nils Arne. 

Og hvem vet; Kanskje er seriegullet tilbake der det hører hjemme på Lerkendal når poteten tas opp i Orkland til høsten.

Minnene lever videre - for alltid.

Relaterte saker:

01.10.2023
Velkommen til Orkdal Idrettslag og Knyken skisenter!
Orkdal Idrettslag driver og utvikler Knyken skisenter, et helårs rekrutteringsanlegg...

Les mer…

18.11.2023
Velkommen til Orkdalsmessa 2023
2. og 3. desember er det klart for Orkdalsmessa 2023.

Les mer…

12.11.2023
Monica ble årets leder i NFF Trøndelag
I helga ble Trøndersk fotballseminar arrangert på Stjørdal.

Les mer…

10.10.2023
Idrettslaget vårt fyller 120 år!
Orkdal Idrettslag ble stiftet 15. oktober 1903.

Les mer…

01.09.2023
Klubb i kundeklubb Sport 1
Orkdal Idrettslag har avtale med Umbro om kleskolleksjon.

Les mer…

06.06.2023
Ny daglig leder på plass i Orkdal Idrettslag
Magne Fossbakk og Thor Arne Johnsen har gjennom mange år...

Les mer…

26.05.2023
Stor interesse for Nils Arne Eggen Arena
Det var stor interesse og mye positivisme å kjenne på...

Les mer…

30.03.2023
Hedret som æresmedlemmer i Orkdal Idrettslag
Torsdag 30. mars holdt Orkdal Idrettslag sitt årsmøte i hovedlaget.

Les mer…

27.03.2023
Orkdal IL har ansatt ny daglig leder
Orkdal Idrettslag gjennomfører nå i mars sine årlige møter i...

Les mer…

Vil du være med og støtte oss?

 

Grasrot Plakat Helside

Orkdal I.L. Ski selger Ullmax.
Handle og støtt oss nå!

 

ullmax logo new hvit

Våre hovedsamarbeidspartnere